Recycle pool

Levensloop van een eenmalige plantentray

De levensloop van een eenmalige Normpack plantentray

Wat is de levensloop van een eenmalige Normpack plantentray? Van welke grondstoffen wordt de tray gemaakt? En hoe ver zijn we met de recycling ervan?

Elke Normpack tray is gemaakt van hetzelfde plastic: polystyreen (PS). Normpack trays zijn 100% recyclebaar. Producenten gebruiken hierdoor al dit materiaal, na bewerking, opnieuw bij de productie van nieuwe Normpack trays. Dit gebeurt dan ook op grote schaal.

Productie Normpack tray

Een Normpack tray bestaat in het algemeen uit 90% gerecycled materiaal:

  • 50% gerecyclede, eerder gebruikte, plantentrays
  • 40% gerecycled materiaal uit andere stromen (bv. binnenkant van koelkasten, kledinghangers)

Producenten gebruiken ook circa 10% nieuw materiaal. Dit doen zij, omdat er niet genoeg gerecycled materiaal van voldoende kwaliteit beschikbaar is. Recyclen is dus erg belangrijk voor de productie van Normpack!

Voor trays in lichtere kleuren kan alleen maar gerecycled materiaal in lichte kleuren als grondstof worden gebruiken, zoals binnenkanten van koelkasten. Als grondstof voor zwarte (of donker gekleurde) trays is allerhande bont gekleurd recycle materiaal mogelijk, waarvoor anders geen hergebruik mogelijk is. Zwarte (of donkere) trays zorgen dus voor het hoogst mogelijk percentage gerecycled materiaal en daarmee voor de hoogste circulariteit.

Recycling is goedkoper!

Vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid is het belangrijk om zoveel mogelijk gerecycled materiaal in te zetten voor nieuwe trays. Maar er is nog een andere goede reden om dit te doen: gerecycled materiaal is goedkoper dan nieuw plastic! Als er voldoende gerecycled materiaal beschikbaar is, kiest een fabrikant hiervoor.

Recycling Normpack tray

Onderzoek van Royal FloraHolland toont aan, dat in Nederland en Duitsland maar liefst 50% van de gebruikte trays wordt gerecycled tot nieuwe trays.

Een Normpack tray is een 'business-to-business' verpakking (B2B), bedoeld voor het transport van kweker naar winkel. Recyclen in de B2B-stroom gaat in het algemeen heel goed.

Trays die de consument uit een tuincentrum meeneemt, worden niet gerecycled. Waarom niet? De tray is te groot. Bij de recycling van door consumenten ingeleverd 'hard' plastic keurt het proces van de recyclers alles met een volume groter dan 5 liter af. Te grote stukken plastic zien de sorteermachines namelijk als bedrijfsmatig (B2B) gebruikt plastic en niet als consumentenplastic. Hoewel bedrijfsmatig gebruikt plastic vaak prima recyclebaar is, krijgen de recyclers daarvoor niet betaald. En sorteren ze dat dus ook niet uit.

Recycling plantenpotten, hoezen en stekers

Planten kunnen meestal niet zonder een pot. Zeker kamerplanten niet. Dezelfde pot blijft meestal de hele levensduur in gebruik, van klein plantje bij de kweker tot mooie plant in huis. Deze potten zijn prima te recyclen tot nieuwe potten (of andere producten) en dat gebeurt ook op grote schaal, als de pot maar niet de zwarte kleur heeft

Zwarte potten kunnen we niet uit het consumentenafval uitsorteren. Deze bevatten meestal 'carbon black' als kleurstof. Recyclingbedrijven gebruiken huidige technieken (infrarood) die dit soort plastic niet herkennen. Deze potten komen hierdoor terecht in de reststroom van ongesorteerd plastic. Kwekers gebruiken steeds vaker andere kleuren potten. Naar verwachting neemt het aantal zwarte potten snel af en kunnen we meer recyclen.

Recyclestromen

Recyclestromen